Thursday, August 14, 2014

My Precious Iris - Melur Jelita

Sinopsis Belakang Buku:

KISAH KEHIDUPAN YANG PENUH WARNA. Tanpa iman dan kasih sayang, jiwa manusia sangat menderita di dalam kolam hati. Seumpama perahu kertas yang belayar di lautan luas. Betapa rapuh dan lemahnya sehelai kertas menahan asakan dari gelombang. Manusia adalah apa yang mahu dipercayai dan apa yang dipercayainya. Hanya berpegang kepada iman dan kasih sayang, adakah sinar cahaya yang ditemui Iris terus digenggamnya? Siapakah lelaki yang berjaya menakluki Iris? Mampukah hidup yang hanya berbekalkan kejujuran menghalang rama-rama Iris daripada terus terbang bebas? Ketika Iris menyedari, dia harus berjuang untuk hidup, maka bagaimanakah akhirnya seorang Iris?

“Kaya raya sampai langit ketujuh sekali pun, saya tak hairan. Tak payahlah nak beritahu semua orang jutawan nombor satu di Malaysia, ada rumah persinggahan di seluruh dunia, francais beribu-ribu satu alam, harta berbilion, berpangkat Tengku, Tan Sri atau Tun sekali pun, kalau tak diescort dengan polis trafik, tak payah berlagak sangat. Itu maknanya tak cukup kaya dan tak cukup hebat, jangan nak bangga sangat dengan kekayaan boy-friend awak tu! Sebatang jarum pun tak boleh dibawa mati!”- FIRMAN


“I ada tiga cadangan nama baby. Cullan-Gaelic meaning spirit of God and handsome, Gavin-Welsh, a fierce and strong warrior. They’re unique and yet go perfectly with the Irish last name. Tapi yang paling memukau nama Aidan dan Iris itu sendiri. Apa saja mengenai Iris sentiasa mengingatkan I ketika di Dublin, Ireland.”- AIDAN

“You tak ada apa-apa perasaan kat I sebab you dah ada orang lain. Macam I tak kenal dengan rupa perempuan macam you. Tak pernah puas dengan seorang lelaki…”- HARIS

Aku diberi gelaran my precious... Sejak awal pertemuan kami... Dia cuba menyedarkan aku dengan cara halus... Aku sangat berharga sebagai seorang gadis maka aku harus menjaga penghargaan itu.- IRIS



----------------------------------------------------


Mula baca buku ni aku rasa bosan… Bosan sesangat… Aku baca tanpa perasaan… Dah tiga suku aku go through dengan skip memanjang… aku tanya adik aku.. apasal orang review kata buku ni best? Aku ni baca tanpa rasa jer… adik aku tanya.. ‘dah baca I Love YouStupid! Lom?’… Ooooo.. kena baca ILUS dulu ek… baru ada feel baca MPI… wokeh.. wokeh… noted… aku pon meredah MPH and Popular mencari… bertemu jodoh di MPH Mid Valley… Abis jer baca ILUS aku baca balik bab akhir MPI ni… errkkk… baru ada perasaan… hahahaha…

MPI ni sequel ILUS.. cerita pasal Iris Nur Zakaria yang dah balik Malaya… dah jumpa balik ngan abang pedas and dah dilamar pon dek abang pedas… so.. the book started with alkisah Iris bawa Firman jumpa family dia untuk Firman ask for her hand from her dad… now aku boleh gelak baca syarat yang Tuan Zakaria bagi kat Firman… ada 16 peraturan yang boleh buat aku gelak guling2 dengan keselambaan papa Iris… hahaha… can’t imagine kalo ada bakal pak mertua terang2 bagi syarat macam tu… then the story goes with kisah nikah-kawin Iris-Firman… kisah romantika hidup Iris-Firman suami-isteri…

Selepas bernikah, both of them balik ke Kemboja untuk majlis sambut menantu dan majlis pernikahan Fatimah dengan Ustaz Zulkifli… Iris dikejutkan dengan tindakan Fatimah yang cuba melarikan diri pada hari pernikahan dan amaran Firman tentang ilmu hitam… habis bercuti bulan madu di Kemboja, bermulalah kisah suami-isteri di bumi Malaya… Firman memulakan kehidupan baru mereka dengan menyelitkan nota cinta di bawah bantal pada setiap pagi.. Iris tidak perlu menjawab setiap nota tu… Firman cuma mahu Iris tahu apa yang dia rasa..

Iris berusaha untuk menjadi seorang isteri.. dia masih meneruskan kerja-kerja seni dan berusaha keras mendapatkan dana untuk projek memajukan anak-anak kemboja… dia mahu menjual contengannya untuk menampung projek ILUS.. Kerana projek ILUS… Iris Firman Nur mengenali Haris… lelaki kaya yang cuba mengambil kesempatan ke atas Iris… mulanya Iris menolak untuk bekerjasama dengan Haris sebab dia rasa Haris tidak sopan dan cuba mengambil kesempatan… dia juga rasa Haris yang berpangkat Datuk tu agak biadap…   

Entah mana silapnya.. tiba-tiba Iris menjauhkan diri dari Firman dan mula rapat dengan Haris.. Iris pelik… bila berjauhan dia akan rindu pada Firman tetapi bila bertentang mata rasa benci dan mual menyebabkan dia lari dari Firman.. Rupa-rupanya bukan setakat kerana Iris berbadan dua tetapi juga kerana Iris kena ilmu hitam? Untuk pemeriksaan kandungannya, Iris buat di Prince Court… Bermakna Iris bertemu lagi dengan Aidan… Aidan masih sayangkan Iris.. tetapi harus akur dengan takdir.. Iris bukan untuknya..

Insiden pencerobohan di rumah Iris menyebabkan Iris hilang penglihatan… sekaligus menguji cinta dan kasih sayang Firman-Iris.. Iris tidak dapat menerima keadaan dirinya dan cuba menjauhi Firman.. dia masih trauma dengan keganasan penceroboh ke atas dirinya.. nilai kasih sayang dan cinta menjadi taruhan hidup Iris yang semakin hilang kepercayaan… bagaimana akhir cinta Iris-Firman atau Iris kembali kepada Aidan?


Okay… sebenarnya aku tak tau nak review macam mana cerita ni sebab memang tak berapa nak ada rasa la pada MPI ni… Cuma aku rasala… ada a few scene yang kurang sesuai untuk anak2 bawah umur nak baca… in other words.. buku ni definitely bahan bacaan dewasa…. Nak petik best phrase or phrase that I like pun tak der… so I’ll let it as it is la yer…. 




2 comments:

  1. Err nk tnye..di penghujung cerita MPI ni..camne dia dpt hidup dgn firman semula?
    Sy keliru because sy x jumpa pun cerita dimana firman hidup selepas dia melakukan pembedahan tu?..mohon penjelasan..hehe.

    ReplyDelete
  2. Err nk tnye..di penghujung cerita MPI ni..camne dia dpt hidup dgn firman semula?
    Sy keliru because sy x jumpa pun cerita dimana firman hidup selepas dia melakukan pembedahan tu?..mohon penjelasan..hehe.

    ReplyDelete